Skötselråd:

Det första Ni bör göra efter Ni mottagit Era Ullsängkläder, är att Ni skakar av dom ordentligt utomhus och låta dom få lufta av sig lite.  Eventuellt kan löst ull finnas kvar i sängkläderna från fabriken.  Dessa kan tas bort med dammsugare eller en borste.

 

Häng ut Era sängkläder i friska luften så ofta Ni har möjlighet, och gärna när det är hög luftfuktighet (dimma).  Ni kan även på vintern lägga ut dem i snön och dra dom lite fram och tillbaka (Precis som man gjorde förr i tiden med sina ullmattor).  När ullen kommer i kontakt med fukt startar en rengörningsprocess som gör att ullen renar sig självt.

Ni kan också använda en dusch-flaska med vatten och lite Ull-Schampo, för att hjälpa ullen i sin rengörningsprocedur.  Detta kan Ni göra ett par gånger per år, eller när Ni själva känner det nödvändigt att fräscha upp Era sängkläder.

 

Om Ni vill göra en ordentlig tvätt av Era sängkläder kan Ni tvätta dom försiktigt i ett tvätt- eller badkar.

 

Handtvätt:  Fyll i så mycket vatten så att det täcker Era sängkläder.

Vattentemperaturen skall vara 35 – 40 grader C.  Försök även att hålla sköljvattnet vid samma temperatur. Undvik kraftiga temperaturväxlingar.

 

Blanda Ull-schampo i vattnet enligt bruksanvisningen.  Blötlägg ej sängkläderna.

Krama och rör om sängkläderna nere i tvättlösningen. Vanligtvis behövs sedan tre sköljningar.

 

Fläckborttagning:  Massera försiktigt in Ull-schampo direkt på fläcken och låt dra en stund.  Därefter tvättar Ni som ovan.

 

Gnid/Gnugga aldrig ullen mot varandra.

 

Efter tvätt rullar Ni upp sängkläderna utmed tvätt- eller badkarskanten och pressar ut vattnet.

Sängkläderna torkar väldigt snabbt, om Ni sedan hänger upp dom över en stång, med hörnen diagonalt ner, så att vattnet samlas där och rinner av.  Om möjligt, häng upp sängkläderna utomhus. Dom torkar bäst vid lätt vind. 

Häng aldrig ull i direkt solsken eller vid sidan av en värmekälla (ugn, element, eld, värmeskåp etc.).

Torktumla aldrig ull.

  

Ullkarda:  Eftersom det är 100 % ull så har den ibland en tendens att ”filta” ihop sig och även bli nedluggen. Detta gäller först och främst bäddmadrass och kudde och speciellt om man ligger utan lakan. Detta sker när man vänder och vrider sig under nattens gång. 

Ett bra hjälpmedel för att hålla ullen så fin som möjligt är att använda sig av en ullkarda eller en hundborste som man kan få tag på i välsorterade zoo butiker.

Nu ska man inte använda denna kardan varje dag. Men någon gång då och då kan man ”rugga” upp ullen försiktigt. 

070 – 534 21 47

Adress:   Berghällsvägen 26

570 15  HOLSBYBRUNN

Kontakta Oss

Om Du Har Några Frågor Eller Funderingar. Hör Av Dig! Antingen På Mail Eller Telefon.